Artikel fra Lokalavisen Nordsjælland 23. august 2016

Bruno Nielsen brænder for at undervise og velgørenhed

HJÆLP: Som ung rejste den 75 årige Bruno Nielsen rundt i Sydøstasien med rygsæk, og her forelskede han sig inderligt i regionen og menneskene, der bor der.

Han rejste mest rundt i Laos, Cambodia og Myanmar, det forhenværende Burma, der er meget fattige lande, som alle har været plaget af krige og militærdiktaturer.

Lokale frivillige

– Der er utroligt smukt, og alle er så glade og smilende. Men folk er også utroligt fattige, og specielt ude på landet står det skralt til.

Efter lang tid som lærer på Snekkersten Skole, gik han på efterløn i en alder af 60 år. I hans tid som lærer underviste han også på et tidspunkt danske børn i Algeriet og Saudi Arabien Men hans lyst til at rejse og til at arbejde med undervisning var ikke helt slukkket.

– Jeg har altid elsket at rejse, og da jeg gik på efterløn, syntes jeg, at det kunne være dejligt at kombinere det med at gøre noget godt for andre, og derfor startede jeg Working School, fortæller Bruno Nielsen.

Efter at organisationen blev stiftet i 2003 har Working School sendt aflagte bærbare computere, skoleborde, stole og tavler til skoler i fattige områder i Laos, Cambodia og Myanmar.

Helsingør Kommune har netop doneret 2000 bærbare computere til Working School, som skal sendes til Myanmar med tankskib til december. Men først skal computerne renses og repareres, og det bliver gjort af organisationens frivillige medlemmer.

Tidligere er rensningen og reparationen af computerne sket i Holbæk i samarbejde med den lokale computer forening, som består af pensionerede IT-medarbejdere. Men nu har Bruno Nielsen fået lov til at låne et rum på Espergærde Skole, hvor der også skal fikses computere, og her er det tanken, at organisationens lokale medlemmer kan hjælpe til.

– Alle er velkomne. Det er ligemeget om folk ikke kan finde ud af at arbejde med computere. Det kan vi lære dem., siger Bruno Nielsen

Vigtig uddannelse

Bruno Nielsen og Working School har ikke kun sendt computere og møbler. De har også undervist hundredevis af lærere i at bruge computerne i deres undervisning.

I alt har organisationen uddannet 130 IT-lærere i de tre lande, og 3200 skolebørn har gennemført en 3-årig it-uddannelse, som organisationen står bag.

– Jeg har altid syntes, at uddannelse er noget vigtigste. Når børnene ude i afsidesliggende byer får en god uddannelse, har de muligheden for at bidrage til og udvikle deres lokalområde. Med Working School hjælper vi nogen med noget helt konkret. Og man kan virkelig se, at det virker, siger Bruno Nielsen.

Udover, at Bruno Nielsen elsker landene i Sydøstasien, syntes han også at befolkningen og dem han hjælper har en helt bestemt iver.

– Vi gav en masse borde til en landsby, som ligger oppe i bjergene, og da de skulle fragtes, skar beboerne benene af bordene, fordi vejene derop er så smalle, at der ikke var plads, Da de så var kommet frem, blev de svejset på igen. Det viser virkelig, hvor meget de vil det, siger Bruno Nielsen.

I dag er Bruno Nielsen stoppet med at rejse til Sydøstasien med rygsæk, da helbreddet ikke rækker til det, men hans arbejde med Working School herhjemme fortsætter.

– Nu har jeg givet plads til at andre kan tage derned og hjælpe, og det tror jeg, at de er glade for, slutter Bruno Nielsen med et smil.